Makaroniki z kremem czekoladowym.
Bardzo długo za mną chodziły makaroniki, ale zawsze jakoś
nie miałam odwagi ich zrobić.
Dlaczego odwagi? Bo wcale nie są takie proste na jakie wyglądają. Ale mogę zagwarantować jedno, każdy wysiłek jest warty tego
aby móc skosztować tych małych słodkości. Może moje nie są idealne ale są za to pyszne. Makaroniki wprowadzają w blady strach nie jedną osobę, wymagają czasu i oczywiście miłości
do słodkości!
Składniki:
100 g białek
110 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru
50 g drobnego cukru do wypieków
nasionka z 1 laski wanilii
Składniki na masę:
200g serka mascarpone
3 łyżki nutelli
3 łyżki nutelli
Przygotowanie:
Białka powinny być starsze - najlepiej jakby odstały trzymane
w odkrytym
pojemniku w temperaturze pokojowej przez 24 godziny.
Na kolejny dzień mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i wanilią.
Białka
ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo drobny cukier i
dalej ubijając. Wsypujemy przesiane migdały
z cukrem pudrem, mieszamy
szpatułką, aż składniki się połączą.
Ale niezbyt długo.
Przygotowujemy
rękaw cukierniczy. Masę makaronikową
przekładamy do rękawa.
Blachę wykładamy matą teflonową na makaroniki.
Wyciskamy nieduże makaroniki, biorąc pod uwagę, że na pewno trochę się rozleją na boki,
pozostawiając między nimi spore odstępy.
Po zapełnieniu całej blaszki,
odstawiamy ją na 1 godzinę,
by makaroniki się wysuszyły.
Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez 8 - 10 minut.
Składniki na masę przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
Gotową masą przekładać ostudzone makaroniki.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Pięknie wyglądają, a ten krem z nutellą będzie mi się pewnie śnił po nocach! :D
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)