Czekoladowy sernik wegański
Lubicie serniki? Ja również. Staram się odstawić nabiał, stąd wystąpił on u mnie w wersji wegańskiej. Spróbuj warto!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 70 proc.
- 4 łyżki kakao
- 1 dojrzały banan
- 0,25 szklanki cukru kokosowego ( lub więcej)
- 3 łyżki oleju kokosowego
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, następnie przelewamy wrzątkiem. Gotujemy w 2 szklankach wody około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszoną czekoladę. Lekko ostudzoną kaszę blendujemy z mlekiem. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Wegańskie ciasta są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)