Siekane kotlety drobiowe.
Siekane kotlety drobiowe są fajnym pomysłem na imprezę rodzinną. Podstawą tego przepisu jest drób, jaja i mąka. Resztę wybieracie sami. Zamiast zaproponowanego przeze mnie kalafiora można dodać lekko podsmażone pieczarki lub szpinak. Najlepiej smakują z ulubionym sosem u mnie koniecznie czosnkowym.
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 200 g ugotowanego kalafiora
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- słodka papryka, zioła prowansalskie, pieprz i sól
- olej
Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy do smaku przyprawami i odstawiamy najlepiej na 2 godziny. Do przygotowanego kurczaka dodajemy pokrojony kalafior i szczypiorek. Jajka rozkłócamy wlewamy do mięsa i dorzucamy mąkę.
Na rozgrzany olej kładziemy placuszki z drobiu. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Uwielbiam je :) moje ulubione to z pieczarkami i startym selerem. Pycha!
OdpowiedzUsuńMy husband is very fond of meat dishes. With great pleasure I cook this new recipe for him.
OdpowiedzUsuńThis is the best recipe! I like meat and spices. Thank you for the posting!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)