Parowańce, buchty, pampuchy.
Każdy zna ich inną nazwę i inaczej o nich mówi. Jedni wolą na słodko inni wytrawnie. Dla mnie zdecydowanie najlepsza jest wersja na słodko. Jednak dziś przekonano mnie aby spróbować wersji z soesem grzybowym - chyba muszę spróbować.
Składniki na buchty:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 30g drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli i cukru
Składniki na sos:
- 1 serek bieluch
- 1 banan
Przygotowanie:
Do kubka wrzucamy drożdże dodajemy szczyptę cukru i zalewamy 4-5 łyżkami
ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy
sól, jajka,mleko, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką
tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy okrągłe kluski. Gotujemy na parze 10
minut.
Składniki na sos miksujemy i wylewamy na ciepłe buchty.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
U nas też zdecydowanie na słodko:) .... ja do wersji wytrawnej przekonać się nie umiem, a próboiwałam:) .... pozdrowienia również z Opolszczyzny:)
OdpowiedzUsuńDessert is a delicious and beautiful. I like to pamper my family a variety of delicious desserts.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)