Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Mała Pavlova

0


Mała słodycz dla prawdziwych łakomczuchów.  Prosta w wykonaniu.

Składniki:
  • 2  białka
  • odrobina soli
  • pół łyżeczki octu z białego wina
  • pół szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 200 g malin
 Przygotowanie:

Piekarnik ustawiamy na 175 stopni. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, powoli dodajemy cukier. Posypujemy mąką ziemniaczanej dodajemy ocet i delikatnie mieszamy. Białka wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp do 150 stopni. Pieczemy 25 minut, wyłączamy piekarnik, bezy pozostawiamy w piekarniku na kolejne 25 minut - następnie wyciągamy i studzimy. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Dekorujemy gotowe bezy,  Nakładając na jedną część bitą śmietanę i maliny. Drugą bezę smarujemy od spodu śmietanką i łączymy z pierwszą.

 

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)