Mała Pavlova
Mała słodycz dla prawdziwych łakomczuchów. Prosta w wykonaniu.
Składniki:
- 2 białka
- odrobina soli
- pół łyżeczki octu z białego wina
- pół szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 400 ml śmietanki 36%
- 200 g malin
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na 175 stopni. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, powoli dodajemy cukier. Posypujemy mąką ziemniaczanej dodajemy
ocet i delikatnie mieszamy. Białka wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp do 150 stopni.
Pieczemy 25 minut, wyłączamy piekarnik, bezy pozostawiamy w piekarniku
na kolejne 25 minut - następnie wyciągamy i studzimy. Śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Dekorujemy gotowe bezy, Nakładając na jedną część bitą śmietanę i maliny. Drugą bezę smarujemy od spodu śmietanką i łączymy z pierwszą.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)