Szarlotka sypana
Jak jesień to i jabłka. Lubię szarlotki które nie wymagają dużego nakładu pracy. Szarlotkę sypaną robi się na prawdę szybko i nie potrzebujemy do tego miksera. Ciasto nie musi być też zagniatane. Szybko łatwo i na temat szczególnie jeśli wspomagamy się w kuchni robotem kuchennym.
Składniki:
- 1,5kg kwaśnych jabłek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 170 g masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
Przygotowanie:
Masło wkładamy do zamrażalnika. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę smarujemy masłem a spód wykładamy papierem do pieczenia. Odmierzamy szklankę suchych składników i wysypujemy do tortownicy, następnie połowę jabłek i posypujemy cynamonem. Czynność powtarzamy. Wysypujemy ostatnią szklankę suchych składników a na nie wykładamy masło starte na grubych oczkach tarki. Pieczemy ok. 1 godzinę w temp 180 stopni.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
zrobiłam wczoraj i dzisiaj już nie ma, mąż pochłonął prawie całość i domaga się więcej :):) marta
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, może spróbujesz zrobić takie ciasto z gruszka?
OdpowiedzUsuńzabieram się własnie za to ciacho, tylko pytanie... jakiej wielkości tortownica była u Ciebie? mam 28 cm, i ta szklanka składników na spodzie wygląda bardzo cieniuśko.. i zastanawiam się czy czasem tortownica za duża nie jest? czy to ma tak wygladać? ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)