Ciasto i sos na dużą puszystą pizzę.
Długo szukałam przepisu na idealną pizzę. Spełnia wszystkie moje oczekiwania, duża, puszysta - taka rodzinna. Dodajcie do niej ulubione składniki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml bardzo ciepłej wody
- 45 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- duża szczypta soli
- szczypta cukru
sos:
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Ulubione dodatki do pizzy
Przygotowanie:
Drożdże rozdrabniamy na niewielkie kawałki dodajemy szczyptę cukru i zalewamy ciepłą wodą. Po kilku minutach drożdże powinny zacząć pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz drożdże. Ciasto wyrabiamy kilka minut najlepiej przy pomocy miksera i końcówki do wyrabiania ciasta drożdżowego lub ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Większą miskę smarujemy odrobiną oliwy, przekładamy do niej ciasto i przykrywamy ściereczką. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce np. do lekko nagrzanego piekarnika na 30 minut. W między czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę na
średnim ogniu. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Następnie koncentrat, pomidory razem z zalewą. Sos doprawiamy do smaku
liściem laurowym, solą, pieprzem i oregano. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut aż zgęstnieje.
Jeśli używamy świeżych ziół dodajemy je pod koniec gotowania.
Jeśli używamy świeżych ziół dodajemy je pod koniec gotowania.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką dużą blachę z piekarnika. Smarujemy sosem, posypujemy serem i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok 20 minut w temp 220 stopni, aż brzegi pizzy lekko się zarumienią.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Super pizza!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBędę dziś robiła 😎😀
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)