Ciasto Banoffee z malinami
Niedawno zrobiłam tartę banoffee. Mój mąż stwierdził, że dobra ale za słodka z malinami smakuje lepiej. To korzystając z okazji zrobiłam pierwszy raz ciasto w oparciu o jego pomysł i kubki smakowe. Powinnam częściej się "słuchać" :D Lubicie takie połączenia słodko-kwaśne?
Składniki:
Herbatniki miksujemy na piach, dodajemy rozpuszczone masło. Tortownicę o średnicy 24-26 cm, wylepiamy herbatnikami ( pamiętając też o brzegach). Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Ostudzoną mieszamy z malinami. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na tortownicę. Kajmak razem z puszką wkładamy do gorącej wody. Jak zrobi się bardziej płynny wylewamy na maliny. Następnie układamy banany pokrojone w plastry. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na ciasto. Dekorujemy przy pomocy kakao.
- 250 g herbatników kakaowych
- 90 g rozpuszczonego masła
- 400 ml masy kajmakowej
- 300 g mrożonych malin
- 1 galaretka cytrynowa
- 3-4 banany
- 400 ml śmietanki 36%
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka kakao do dekoracji
Herbatniki miksujemy na piach, dodajemy rozpuszczone masło. Tortownicę o średnicy 24-26 cm, wylepiamy herbatnikami ( pamiętając też o brzegach). Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Ostudzoną mieszamy z malinami. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na tortownicę. Kajmak razem z puszką wkładamy do gorącej wody. Jak zrobi się bardziej płynny wylewamy na maliny. Następnie układamy banany pokrojone w plastry. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na ciasto. Dekorujemy przy pomocy kakao.
Napisano już 6 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Mmm, ale to musi być boskie deser ;)
OdpowiedzUsuńmyślę, że nikt mu się nie oprze!
OdpowiedzUsuńMaliny z pewnością dodały ciastu charakteru, podoba mi się taka wariacja :)
OdpowiedzUsuńJakiej firmy herbatniki kupić ? :)
OdpowiedzUsuńNie ma znaczenia, mogą być też z biedronki
UsuńNie ma znaczenia, mogą być też z biedronki
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)