Knedle ze śliwkami
Jemy sezonowo. Dziś propozycja na obiad ze śliwkami. Uwielbiam takie polane masełkiem i posypane cukrem pudrem, a Ty?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- ok 500 g śliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy obie mąki, sól i jajka ( Można również użyć ziemniaków z zeszłego dnia). Zagniatamy na gładkie ciasto. Śliwki drylujemy. Ciasto dzielimy na części a następnie formułujemy wałki i tniemy jak kopytka. Każdą cześć spłaszczamy na placek na środek kładąc wydrylowaną śliwkę, dokładnie zlepiamy tocząc kulkę. Ulepione kule partiami wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy ok 5 min od wypłynięcia na wierzch.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy obie mąki, sól i jajka ( Można również użyć ziemniaków z zeszłego dnia). Zagniatamy na gładkie ciasto. Śliwki drylujemy. Ciasto dzielimy na części a następnie formułujemy wałki i tniemy jak kopytka. Każdą cześć spłaszczamy na placek na środek kładąc wydrylowaną śliwkę, dokładnie zlepiamy tocząc kulkę. Ulepione kule partiami wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy ok 5 min od wypłynięcia na wierzch.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)