Syrop daktylowy. Słodzik dla dzieci i dorosłych.
Biały cukier nie jest zdrowy i chyba doskonale o tym wiemy. Tylko jak tu sobie jednak dosłodzić aby nie zaszkodzić? Śledzę nowinki dotyczące karmienia dzieci i niemowląt. Stąd wiedziałam o jego istnieniu. Niedawno miałam okazję spróbować kawy z syropem daktylowym (kupnym), będąc u koleżanki. Chwaliła jego właściwości i zawarte w nim witaminy i minerały. Dobra... przekonała mnie! Skusiła i namówiła, ale zaraz zaraz... przecież go nie kupię... sama zrobię. Oczywiście jeżeli mamy zamiar słodzić dzieciakom potrawy, nie róbmy tego za wcześnie tylko z głową. Sama podam syrop Lence po 7 miesiącu.
Co słodzić takim syropem?
- owiankę
- ciastka
- ciasta
- kawę
- herbatę
- koktajli
- desery
- i wiele innych
Składniki:
- dowolna ilość bio daktyli
- woda
Przygotowanie:
Wieczorem zalewamy daktyle wodą, tak aby były w całości zakryte. Na kolejny dzień dolewamy jeszcze trochę wody i miksujemy. Można od razu przelać syrop do szczelnego słoiczka lub przepuścić syrop przez filtry do kawy, dzięki czemu otrzymamy czysty klarowny syrop.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Genialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować tej pyszności! *.*
Daktyle już w wodzie czekam do rana :)
OdpowiedzUsuńBędzie słodko!
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)