Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Porady. Jak upiec buraki?

0



Dużo bardziej wolę buraki pieczone od ugotowanych. Nie tylko dlatego, że według mnie "mniej brudzą". Pieczenie wydobywa z nich głębszy i intensywniejszy smak.  Tak przygotowane buraki wykorzystuje w sałatkach lub w zupach. Można również pokusić się o carpaccio z buraka. Przyrządzenie buraka jest bardzo proste i ogranicza się do kilku kroków. Bardzo łatwo się obierają!

Przed upieczeniem buraków należy je umyć woda,nie obierając ze skóry, zawinąć każdego buraka w folie aluminiowa i piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni przez około 
1,5-2 h w zależności od wielkości buraka. Miękkość,  sprawdzamy wbijając czubek ostrego noża przez folię.

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)