Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Drożdżowe ciasto sypane bez zaczynu

5


Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe, na dodatek bez potrzeby przygotowania zaczynu. Składniki najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową. Ciasto jest dobre nawet w kolejnym dniu. Polecam wszystkim osobom, które boją się przygotowywać ciasto drożdżowe.
Składniki na ciasto:
  • 100 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 3 jajka i 1 żółtko
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
Dodatkowo:
  • borówki, jeżyny, bułka tarta
Przygotowanie:
Wsypujemy do miski kolejno: rozdrobnione drożdże, cukier, wanilię, roztrzepane jajka z żółtkiem, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy pod ściereczką na 3 godziny. Następnie miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Wierzch ciasta delikatnie posypujemy bułką tartą ciasta, układamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na owoce. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.

Podobne posty

Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Drożdżowe jest pyszne! Uwielbiam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto drożdżowe warto je wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie wygląda to drożdżowe! *.*
    Ależ mam ochotę na kawałek takiego cuda! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)