Drożdżowe ciasto sypane bez zaczynu
Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe, na dodatek bez potrzeby przygotowania zaczynu. Składniki najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową. Ciasto jest dobre nawet w kolejnym dniu. Polecam wszystkim osobom, które boją się przygotowywać ciasto drożdżowe.
Składniki na ciasto:
Wsypujemy do miski kolejno: rozdrobnione drożdże, cukier, wanilię, roztrzepane jajka z żółtkiem, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy pod ściereczką na 3 godziny. Następnie miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Wierzch ciasta delikatnie posypujemy bułką tartą ciasta, układamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na owoce. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
- 100 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki cukru
- nasiona z 1 laski wanilii
- 3 jajka i 1 żółtko
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- borówki, jeżyny, bułka tarta
Wsypujemy do miski kolejno: rozdrobnione drożdże, cukier, wanilię, roztrzepane jajka z żółtkiem, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy pod ściereczką na 3 godziny. Następnie miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Wierzch ciasta delikatnie posypujemy bułką tartą ciasta, układamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na owoce. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Drożdżowe jest pyszne! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe warto je wypróbować
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda to drożdżowe! *.*
OdpowiedzUsuńAleż mam ochotę na kawałek takiego cuda! :)
Cudownie Ci wyrosło :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)