Domowy Budyń Czekoladowy
Jaki jest sens używania mixów i gotowców? Budyń można zrobić również samemu bez użycia znanej nam powszechnie torebki. Można zrobić wiele wariacji na temat budyniu, zamiast kakao użyć przeciśnięty przez sitko mus owocowy. Jeżeli przygotowujemy deser dla dzieci polecam zastąpić cukier syropem klonowym. Po raz kolejny udowadniam, że można znaleźć w domu coś słodkiego. Nie posiadając pozornie nic... Trzeba tylko dobrze poszukać i spędzić chwilę w kuchni. Tanio i smacznie a co ważne? Domowo!
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki brązowego cukru lub syropu klonowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 żółtko
W 125ml mleka dokładnie mieszamy mąki, kakao i żółtko. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem lub syropem klonowym i masłem. Następnie dodajemy mleko z mąkami i gotujemy aż masa zgęstnieje. Podajemy w pucharkach z odrobiną soku lub oprószając czekoladą.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Nie lubię czekoladowego budyniu, ale ten wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)