Pasztet warzywny z kaszą
Zaprzyjaźniam się z kaszami. Sama nie wiem dlaczego nie gościły w mojej kuchni. Dziś zrobiłam pasztet z warzyw, jakich znalazłam w lodówce. Myślę, że jest to dobra propozycja dla osób, które chcą przemycić kasze w swojej diecie. Dzieciakom też powinna przypaść do gustu.
Dla dzieci przepis wykonujemy bez użycia soli przy doprawianiu.
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- 3 małe cukinie
- 1 mały bakłażan
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 jaja
- bułka tarta - opcjonalnie
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa, zielona czubryca
Przygotowanie:
Gorącą kasze jaglaną mieszamy z łyżką masła. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 30 minut. Powstałą wodę, wyciskamy. Pozostałe warzywa również ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy surowe jaja i przyprawy. Dokładnie mieszając. Gdyby masa wyszła za rzadka możemy dodać kilka łyżek bułki tartej. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około godzinę.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)