Proste ciasto cytrynowe
Jak już zdążyliście zauważyć QuchniaKaroli przemieniła się w Mama daj jeść- blog gotującej mamy. Pierwsza nazwa była wymyślona na szybko bez pomysłu po prostu aby była, bo chciałam jak najszybciej pisać posty z przepisami dla znajomych. Więcej informacji znajdziecie w zakładce "O mnie"
Dziś chciałabym Wam zaproponować pomysł na szybkie i proste ciasto cytrynowe. Składniki powinniście znaleźć w domowej spiżarni. To co do dzieła?
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml oleju rzepakowego
- 4 jaja
- 175 g cukru
- sok wyciśnięty z półtorej cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy cytryny, sparzamy przy pomocy wrzątku i ścieramy z nich skórkę.
Całe jaja ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodaję sok z cytryn i dalej ucieramy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jaj. Następnie olej i skórkę z cytryny cały czas miksując.
Masę wylewamy do natłuszczonej i podsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie! *.*
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być pyszne! :D
Zrobiłam dzisiaj ale wyszedł zakalec buuuu ja to chyba jestem mistrzynią zakalcow �� marta
OdpowiedzUsuńteż miałam taki okres, głowa do góry!
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)