Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO.Budyń z kaszy jaglanej z chia i młodym jęczmieniem.

, 3


Kolejna porcja zdrowia w postaci nasion Chia tym razem z jęczmieniem i kaszą jaglaną. Tak mogę ostatnio zaczynać dzień. Dzieciakom też się spodoba!Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zawiera w sobie dużo wapnia tak ważnego dla mocnych kości. Poza tym w nabiale znajduje się między innymi cynk i magnez dzięki, któremu dzieciaki mogą się cieszyć niespożytą enegią Kto z Nas nie śnił o tym by to szkoły nosić na śniadanie budyń? Proponuje zdrowszą wersję w końcu Kasza to królowa  Nasza:) Z dnia na dzień coraz bardziej podobają mi się łatwość i szybkość  przygotowania zdrowego posiłku z wykorzystaniem Chia. Dużo osób, powoli zaczyna próbować owej "nowości".  Swoją drogą chia świetnie sprawdza się jako deser w upalne dni. 

Składniki:

warstwa Chia:
  • 1,5 szkl mleka
  • 6 łyżek Chia
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia
warstwa z kaszy:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżka masła
  • ew. odrobina brązowego cukru/ cukru/ syropu klonowego - można pominąć
Dodatkowo:
  • owoce- maliny, borówki, truskawki,
Przygotowanie:

Dzień wcześniej mieszamy mleko z chia i wkładamy do lodówki.  Na kolejny dzień do ugotowanej gorącej kaszy dodajemy resztę składników ( cukier można pominąć jeżeli chcemy oszczędzić sobie kalorii) i miksujemy na krem.  Budyń wykładamy do szklanek czekamy aż trochę wystygnie, chia mieszamy z jęczmieniem i nakładamy na budyń. Całość dekorujemy ulubionymi owocami.

Do szkoły najlepiej zapakować do słoiczka;) Kusi kolorami i smakiem.

Podobne posty

Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)