Ciasto "Na ząb"
Niecałe tydzień temu kuzynka dała mi spróbować takie o to ciacho. Teraz sama próbuję je odtworzyć. Z lekkimi modyfikacjami. Jeżeli chcecie dać kawałek ciasta niepełnoletnim;) Darujcie sobie wódkę. Powiem Wam, że polubiłam to ciasto od pierwszej łyżeczki;) Skąd ta nazwa? Ciasto ma wiele tekstur do których potrzebne są również ząbki. Lubię połączenia słodko-słone. Serdecznie Was zachęcam do wypróbowania.
Biszkopt:
- 4 duże jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa słonecznikowo- krówkowa:
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 250 g miękkiego masła
- 1 kieliszek wódki
- 300 g łuskanego słonecznika
- 4 łyżki mleka
- 60 g masła
- 100 g cukru
Masa kawowa:
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej1 łyżka cukru pudru
Składniki na masę śmietanową:
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 1 śmietanfix
- dwie galaretki cytrynowe
Dodatkowo:
słony popcorn do dekoracji lub słonecznik uprażony na suchej patelni z odrobiną soli
słony popcorn do dekoracji lub słonecznik uprażony na suchej patelni z odrobiną soli
Przygotowanie:
Z jajek oddzielamy żółtka i białka.
W misce ucieramy białka z szczypta soli i całym cukrem. o sztywnych
białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy dodajemy
przesiane mąki, proszek do
pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką, nie mikserem. Masę
wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160
stopniach około 30-40 minut. Do suchego patyczka
W rondlu roztapiamy masło, dodajemy słonecznik, mleko i cukier.
Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut często mieszając.
Słonecznik wysypujemy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do
pieczenia. Masę rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni blachy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut na złoty
kolor. Uprażony słonecznik po ostudzeniu rozdrabniamy na mniejsze
części.
Miękkie masło ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy po łyżce masę krówkową i ucieramy do otrzymania jednolitego kremu. Na koniec wlewamy wódkę i dokładnie miksujemy. Do kremu dodajemy uprażony słonecznik
Miękkie masło ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy po łyżce masę krówkową i ucieramy do otrzymania jednolitego kremu. Na koniec wlewamy wódkę i dokładnie miksujemy. Do kremu dodajemy uprażony słonecznik
Żelatynę
rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie mieszając.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy kawę a pod koniec
zimną żelatynę.
Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy. Śmietanę
ubijamy na sztywno, dodając do niej fix. Następnie dodajemy
lekko tężejącą galaretkę, miksujemy, do całkowitego połączenia.
Napisano już 8 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
slicznie wyglada a ten popcorn to niezly odjazd :)
OdpowiedzUsuńMniami, wygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuńAle piękne ciasto- ile pysznych smaków w jednym kawałku!
OdpowiedzUsuńIle warstw! Genialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem ten fragment:"W rondlu roztapiamy masło, dodajemy słonecznik, mleko i cukier. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut często mieszając. Słonecznik wysypujemy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut na złoty kolor. Uprażony słonecznik po ostudzeniu rozdrabniamy na mniejsze części. " Proszę o wyjaśnienie :)
OdpowiedzUsuńPowinnam napisać że masę słonecznikową wylewamy na blachę i rozprowadzamy ją łyżką na całej jej powierzchni. Potem pieczemy to w podanej temperaturze. A potem rozdrabniamy :)
UsuńChciałam zapytać którą część masła rozpuszczamy w rondlu a którą ucieramy oraz ile słonecznika mamy uprażyć i w jaki sposób połączyć ze sobą masę z karmelem oraz tą którą należy poruszyć po upieczeniu
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)