Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Ciasto "Na ząb"

8



Niecałe tydzień temu kuzynka dała mi spróbować takie o to ciacho. Teraz sama próbuję je odtworzyć. Z lekkimi modyfikacjami. Jeżeli chcecie dać kawałek ciasta niepełnoletnim;) Darujcie sobie wódkę. Powiem Wam, że polubiłam to ciasto od pierwszej łyżeczki;) Skąd ta nazwa? Ciasto ma wiele tekstur do których potrzebne są również ząbki. Lubię połączenia słodko-słone. Serdecznie Was zachęcam do wypróbowania.

Biszkopt:
  • 4 duże jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa słonecznikowo- krówkowa:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki
  • 300 g łuskanego słonecznika
  • 4 łyżki mleka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
Masa kawowa:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej1 łyżka cukru pudru
Składniki na masę śmietanową:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 1 śmietanfix
  • dwie galaretki cytrynowe
Dodatkowo:

słony popcorn do dekoracji lub słonecznik uprażony na suchej patelni z odrobiną soli
Przygotowanie:

Z jajek oddzielamy żółtka i białka. W misce ucieramy białka z szczypta soli i całym cukrem. o sztywnych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką, nie mikserem. Masę wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 30-40 minut. Do suchego patyczka
W rondlu roztapiamy masło, dodajemy słonecznik, mleko i cukier. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut często mieszając. Słonecznik wysypujemy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut na złoty kolor. Uprażony słonecznik po ostudzeniu rozdrabniamy na mniejsze części.

Miękkie masło ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy po łyżce masę krówkową i ucieramy do otrzymania jednolitego kremu. Na koniec wlewamy wódkę i dokładnie miksujemy. Do kremu dodajemy uprażony słonecznik

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie mieszając. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy kawę a pod koniec zimną żelatynę.
Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając do niej fix. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy, do całkowitego połączenia.
Na biszkopt wykładamy masę krówkowo słonecznikową, następnie kawową i cytrynową. Dekorujemy słonym popcornem lub słonecznikiem.

Podobne posty

Napisano już 8 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. slicznie wyglada a ten popcorn to niezly odjazd :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne ciasto- ile pysznych smaków w jednym kawałku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile warstw! Genialnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie bardzo rozumiem ten fragment:"W rondlu roztapiamy masło, dodajemy słonecznik, mleko i cukier. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut często mieszając. Słonecznik wysypujemy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut na złoty kolor. Uprażony słonecznik po ostudzeniu rozdrabniamy na mniejsze części. " Proszę o wyjaśnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnam napisać że masę słonecznikową wylewamy na blachę i rozprowadzamy ją łyżką na całej jej powierzchni. Potem pieczemy to w podanej temperaturze. A potem rozdrabniamy :)

      Usuń
  5. Chciałam zapytać którą część masła rozpuszczamy w rondlu a którą ucieramy oraz ile słonecznika mamy uprażyć i w jaki sposób połączyć ze sobą masę z karmelem oraz tą którą należy poruszyć po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)