Łatwe ciasto jogurtowe z chia.
Czasami jest tak, że nic nie wychodzi w kuchni. Tym bardziej jak przygotowuje się ciasto, a kilku miesięczne niemowlę głośno wyraża swoje niezadowolenie z zaistniałej sytuacji. No i masz babo placek! Nie dodałam oleju... Szybka akcja ciasto było minutę w piekarniku. Wyciągnęłam spowrotem do miski wymieszałam z olejem i wsadziłam do piekarnika. Może ciasto nie wyrosło tak jak powinno. Jednak smakowo dalej jest w sam raz. Czy Wam też, zdarzają się takie kulinarne wpadki? Ja po raz kolejny strzeliłam taką "gafę" brawo ja! Cóż poradzić jak się chodzi wiecznie zakochanym... a może nie wyspanym? Serdecznie pozdrawiam córę!:))))
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru brązowego / można zastąpić syropem klonowym 0,5 szklanki
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka jogurtu
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki nasion Chia
Przygotowanie:
W misce krótko miksujemy całe jaja z cukrem, jogurtem, sokiem z cytryny i olejem. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczno-jogurtową Krótko mieszamy i dodajemy chia. Wylewamy do keksówki o wymiarach 12x25 cm pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 180 stopniach przez około 45-50 minut
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszym się zdarza ;)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że wyszło pyszne :)
Ostatnio robiłam ajwar. Nie dałam 3 główek czosnku.... Wyszło! Zjedzone i zapomniane :)
OdpowiedzUsuńpotwierdza się moja reguła - zapominają nawet najlepsi!:D
UsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)