Pudding z chia
Pierwsza taka sytuacja, że mogę zjeść deser na śniadanie. Odkryłam ostatnio "coś" nowego. Owe "coś" to chia czyli szałwia hiszpańska W smaku nie przypomina szałwii. Ciężko jest opisać jej smak bo nie jest dominujący. Ważne są składniki jakie dobierzemy. Nasiona same w sobie są bardzo zdrowe. Posiadają więcej żelaza niż szpinak, dużo kwasów Omega-3. Zalecane są też dla cukrzyków. W konsystencji przypominają trochę siemie lniane które zalewamy wodą a z wyglądu podobne są do kawioru;)
Można z nich przygotować puddingi, koktajle. Znajdą swoje zastosowanie również w wypiekach i wiele innych.
Składniki:
- 6 łyżek chia
- 2 szklanki mleka
- 300 g malin
- opcjonalnie cukier puder
- trochę borówek do dekoracji
Przygotowane:
Wieczorem mieszamy w misce mleko z nasionami chia- odstawiamy do lodówki na noc. Rano miksujemy maliny przy pomocy blendera z cukrem pudrem. Do szklanek wkładamy maliny, chia i dekorujemy owocami.
Napisano już 8 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Pięknie wygląda z tymi kropeczkami))
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i jestem bardzo ciekawa jak smakuje taki pudding ;)
OdpowiedzUsuńoj kusicie tymi nasionkami kusicie:)
OdpowiedzUsuńjak tylko uda mi sie w końcu je kupić to na pewno wypróbuję bo wygląda świetnie :)
ile porcji wychodzi z tego przepisu?:)
OdpowiedzUsuńwszystko zależy od wielkości szklanek ;) mi wyszly 3 takie porcje
UsuńJakie mleko najlepiej dodać? :)
OdpowiedzUsuńKokosowe polecam :-)
UsuńIle łyżek nasion chia i ile cukru pudru?
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)