Czekoladowy budyń z chia
Chia, już pisałam o tych nasionach szałwii hiszpańskiej. Bardzo mi zasmakowały. Częściej będę ich używać. Dziś spróbowałam wersji budyniu z dodatkiem banan, którego można pominąć
Składniki:
- 7 łyżek nasion
- 1,75 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 50g czekolady gorzkiej 70%
- opcjonalnie cukier/ syrop klonowy - według mnie jest niepotrzebny
- 2 banany
- garść borówek
Przygotowanie:
Dzień wcześniej wieczorem mieszamy nasiona z mlekiem. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej dodajemy do nasion razem z kakao i cukrem bądź syropem. Całość miksujemy przy użyciu miksera. Do salaterek dajemy pokrojonego banana, budyń i dekorujemy owocami
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
pyszne, zdrowe słodkości!
OdpowiedzUsuńdo tej pory próbowałam tylko kokosowego budyniu chia, o dziwo nawet dodatki były podobne :) muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńOjć.. Pyszne i zdrowe! :) Lepszych rzeczy nie ma :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :)
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)