Ciasto drożdżowe z jagodami
Domowe ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki do tego kubek ciepłej kawy i tak można rozpoczynać dzień. Wypieki nie muszą być wymyślne. W prostocie siła. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który unosi się po mieszkaniu podczas pieczenia. Czasami ciężko jest mi poczekać aby zjeść kawałek jak ciasto nie będzie takie gorące. Kiedyś zaczynałam ciasto od wyjedzenia kruszonki;) Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców.
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 żółtek
- 120 g roztopionego masła
- szczypta soli
Kruszonka:
- 2/3 szklanki mąki
- 120 g masła
- 2/3 cukru
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 szklanki jagód lub borówek
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn. W 1/3 szklanki ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki oraz łyżeczki cukru pudru. Zostawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Następnie przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, sól, zaczyn oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą. Dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż stanie się jednolite. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok. 1h
Przygotowujemy kruszonkę.Mąkę siekamy razem z masłem i cukrem. Następnie palcami mieszamy, aż powstaną grudki z ciasta.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki. Obsypujemy bułką tartą. Wykładamy jagody oraz kruszonkę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50-60 min.
Następnie przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, sól, zaczyn oraz mleko. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą. Dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż stanie się jednolite. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok. 1h
Przygotowujemy kruszonkę.Mąkę siekamy razem z masłem i cukrem. Następnie palcami mieszamy, aż powstaną grudki z ciasta.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki. Obsypujemy bułką tartą. Wykładamy jagody oraz kruszonkę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50-60 min.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Wspaniałe, też uwielbiam zapach drożdżówki roznoszący się po domu... :)
OdpowiedzUsuńWspaniała drożdżówka! <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym z miłą chęcią takie pyszności! *.*
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)