Bułeczki serowo-ziołowe
Domowy wypiek pieczywa wcale nie jest taki trudny. Fakt. Jest to zajęcie czasochłonne, ale jest o niebo lepsze w smaku niż tradycyjne pieczywo z piekarni. Bułeczki, które widzicie na zdjęciu może nie są najpiękniejsze ale jak smakują.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 1 garść startego sera cheddar
- ulubiona mieszanka ziół np zioła prowansalskie, bazylia czy oregano
- odrobina soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy przez kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto nacinamy aby je odgazować. Formułujemy bułki i układamy na blaszce lub namoczonym kamieniu do wypieku pizzy. Chwile czekamy aż urosną ok 15 minut. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 15 minut.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)