Koperty z kurczakiem
Lubię kurczaka w cieście francuskim. Sprawdza się jako propozycja obiadowa oraz pomysł na przekąskę na imprezę. Do tak przygotowanych kopert możecie dodać też inne składniki np pieczarki. Danie robi się na prawdę szybko.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok 50 g startego żółtego sera
- kmin rzymski, pieprz, sól, słodka papryka
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok 7cm, na każdym układamy przyprawionego kurczaka i posypujemy serem. Składamy jak koperty. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Możemy posypać też czarnuszką lub sezamem. Pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach aż koperty się zarumienią.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Bardzo apetycznie wygląda.A czy ten kurczaczek nie będzie surowy przez tylko 20 min pieczenia?
OdpowiedzUsuńTrzeba poczekać aż koperty sie zarumienia czyli okolo 20-25 minut :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba poczekać aż koperty sie zarumienia czyli okolo 20-25 minut :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)