Ciasteczka z maszynki
Tradycyjne ciasteczka z maszynki. Czy ktoś z Was pamięta ich smak? Najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka.
Składniki:
Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto przekładamy do maszynki do mięsa z nakładką do ciasteczek i wykręcamy podłużne ciasteczka.Ciastka kroimy na kawałki około 6 cm i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 200 st. C około 20 minut.
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 250 g cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. 2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto przekładamy do maszynki do mięsa z nakładką do ciasteczek i wykręcamy podłużne ciasteczka.Ciastka kroimy na kawałki około 6 cm i układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 200 st. C około 20 minut.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Pamiętam takie ciasteczka jak robiłam mama; pyszne były
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)