Blok czekoladowy
Kilka miesięcy temu koleżanka poczęstowała mnie takim o to blokiem. Tak mi zasmakował, że postanowiłam zrobić go sama. Deser dla łakomczuchów lubiących słodkości
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 250g masła
- 0,75 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 500g mleka w proszku
- 250g pokruszonych herbatników
- 100g orzechów włoskich
- 100g rodzynek
- 50g żurawiny
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier i kakao - całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku- dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy herbatniki, orzechy, rodzynki i żurawinę. Mieszamy. Masę przelewamy do foremki keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na noc do lodówki. Kroimy w plastry.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)