Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Tanie gotowanie. Ziemniaczana zapiekanka z mięsem z rosołu.

, 2

tanie gotowanie

Często myślę o tym, jak nie oszczędne jest moje gotowanie. Zakupy robię spontanicznie, nie myśląc dokładnie o menu na cały tydzień. Jak się doskonale domyślacie - przepłacam. Wchodzę do sklepików wokół domu kupuję nabiał czy mięso, po prostu wydając dużo za dużo. Nie zastanowię się nad potrawami kilka dni do przodu albo ile koniec końców wydaje pieniędzy wymyślając kolejne potrawy. Wydaje mi się, że osoby gotujące dla swoich rodzin chcą ich zaskoczyć, dopieścić- różnymi potrawami oczekując nic innego jak komplementu - Well done! Oczywiście nie generalizuję, niestety są też osoby, które zmuszone są przyglądać się każdej złotówce w portfelu a ich jadłospisy zaplanowane są co do najmniejszych szczegółów. Podziwiam szczerze takie osoby, które potrafią gotować recyklingowo. Sztuką jest zrobić z jednego dania dwa, dodając jakiś składnik. Nie wydając na to zbyt wielkiej kwoty.

Postanowiłam trochę po tworzyć w kuchni, stawiając sobie wyzwanie. Zrobić dobry obiad z polędwiczki to żaden challange. Zrobiłam rosół w poniedziałek był u mnie rosół, we wtorek z rosołu zrobiła się jarzynowa oraz drugie danie. Drugim daniem były ziemniaczane zapiekanki z mięsa rosołowego. Spójrzcie sami.


Składniki:

Masa z ziemniaków:
  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól,pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżo gałki muszkatołowe
Farsz:
  • ok. 350 dag mięsa z rosołu
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • kawałek selera z rosołu
  • duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 białka
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • odrobina ostrej papryki 
Dodatkowo:
  • 20 dag tartego żółtego sera
  • czarnuszka do dekoracji 
Przygotowanie:

Przestudzone ziemniaki przeciskam przez praskę i łączymy z mąkami, przyprawami oraz żółtkami dokładnie wyrabiając masę.Mięso z rosołu  wraz z warzywami  mielimy lub miksujemy przy pomocy blendera.Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy posiekany czosnek oraz mięso wraz z warzywami. Następnie mieszamy całość z przyprawami, koncentratem pomidorowym i białkami. Farsz powinien być mocniej doprawiony. Żaroodporne foremki smarujemy masłem i układamy kolejno: warstwę ziemniaków, mięsa, warstwę ziemniaków, oraz starty ser.
Pieczemy przez 30 minut 180 stopniach.
tanie gotowanie

Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)