Pieczony udziec z indyka
Pierwszy raz jem tą część z indyka. Już wiem, że nie po raz ostatni. Mięso podajemy pokrojone w dość grube plastry. Można również użyć mięsa do kanapek.
Składniki:
- 1 filet z udźca indyka (bez kości i skóry) ok 750g
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso, które odkładamy na noc do lodówki. Na kolejny dzień obieramy marchewkę i kroimy ją w grube plastry. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w półksiężyce. Cebulę kroimy w ćwiartki. Warzywa wrzucamy na dno naczynia żaroodpornego. Podlewamy odrobiną wody. Na wierzch kładziemy mięso. Przykrywany całość folią aluminiową. Pieczemy ok 1,5 godziny.(ostatnie 10 min piekłam z termoobiegiem) w 180-190 stopniach.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)