Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Pieczony udziec z indyka

0


Pierwszy raz jem tą część z indyka. Już wiem, że nie po raz ostatni.  Mięso podajemy pokrojone w dość grube plastry. Można również użyć mięsa do kanapek.


  Składniki:
  • 1 filet z udźca indyka (bez kości i skóry) ok 750g
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
Składniki marynaty:
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  3 łyżki oleju lub oliwy
  •  0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  •  1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka miodu 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso, które odkładamy na noc do lodówki. Na kolejny dzień obieramy marchewkę i kroimy ją w grube plastry. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w półksiężyce. Cebulę kroimy w ćwiartki. Warzywa wrzucamy na dno naczynia żaroodpornego. Podlewamy odrobiną wody. Na wierzch kładziemy mięso. Przykrywany całość folią aluminiową.  Pieczemy ok 1,5 godziny.(ostatnie 10 min piekłam z termoobiegiem) w 180-190 stopniach.

Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)