Muffiny jabłkowe na soku.
Trochę jestem ostatnio nieobecna ale pewna kruszynka zajmuje mój czas. Ma już 17 dni. Na nadmiar wolnego czasu? Nie nie mogę narzekać. Dlatego cenię sobie szybkie wypieki i takie są muffinki. Szybki wypiek na drugie śniadanie, do tego kawa zbożowa - i jestem idealnie przygotowana na dzień z Lenką. Muffinki są bardzo mięciutkie, polecam.
Składniki:
- 1,5 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 0,25 szkl mleka soku jabłkowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składnik, a w drugiej mokre. Jabłka obieramy, usuwamy nasienie i dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy w kostkę. Do suchych składników dodajemy mokre i szybko mieszamy łyżką następnie dodajemy jabłko. Nakładamy łyżką masę do formy do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Przepysznie wygląda :D Zjadłabym taką :(
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)