Pieczona pierś z kurczaka z warzywami
Dziś na obiad danie prawie jednopatelniowe;) Prawie, bo jednak podgotowałam ziemniaki aby byly miękkie;) Nic prostszego na obiad i zdrowszego. Dużo warzyw, chude mięso a wszystko przygotowane bez dodatkowego tłuszczu. Najbardziej jednak podoba mi się fakt, że wszystko wrzuca się razem do naczynia miesza z przyprawami i wstawia do piekarnika. Jak dla mnie rozwiązanie idealne, szczególnie ostatnio od kiedy nie mogę narzekać na nadmiar wolnego czasu.
Do wykonania dania użyłam patelni granitowej głębokiej Ballarini LUCCA z dwoma uchwytami.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 5 nie dużych ziemniaków
- 1/2 czerwonej cebuli
- średnia cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- pół szklanki bulionu drobiowego
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki - podgotowujemy 10 minut. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki, cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plastry a cukinie w pół księżyce. Kurczaka myjemy i kroimy w paski. Mieszamy z przyprawami Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego ( u mnie patelnia), na wierzch układamy pomidorki. Zalewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 60 min.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)