Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Recenzja, opinia o patelni granitowej głębokiej Ballarini LUCCA z dwoma uchwytami

3


W domu korzystałam zawsze z patelni tradycyjnych, żeliwnych, teflonowych a nawet ceramicznych. O granicie dowiedziałam się nie dawno, ciekawość wzięła górę - musiałam ją mieć. Słyszałam wiele pochlebnych opinii ale sami wiecie jak to jest człowiek musi sprawdzić wszystko sam.  Okazja się nadarzyła bo napisał do mnie Ballarini czy nie chciałabym zrecenzować serii Lucca wykonanej z granitu - los na loterii :D - wybrałam sobie patelnie głęboką z dwoma uchwytami.


Producent przekonuje mnie pisząc, że patelnie z powierzchnią granitową charakteryzują się:
  • trwałością - jak doskonale wiemy patelnie najszybciej się "zużywają" 
  • solidną powierzchnią - odporną na zarysowania a jak dobrze wiemy choćby nie wiem jakbyśmy uważali zdarzy nam się użycie widelca do przewrócenia mięsa np na teflonie i uszkodzenie sprzętu. Powierzchnia również świetnie radzi sobie ze smażeniem bez dodatku tłuszczu.
  • możliwością mycia w zmywarce - nie wiem jak dla Was ale dla mnie to duży plus;))
  • łatwością czyszczenia
  •  bezpieczeństwem dla zdrowia i środowiska – granit nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich.
 Ogromnym plusem dla mnie okazał się fakt, że można jej używać w piekarniku w temp. do 160 stopni, sprawdziłam to w tym przepisie:
http://www.quchniakaroli.pl/2015/05/pieczona-piers-z-kurczaka-z-warzywami.html

Podsumowując patelnia jest lekka i wygodna, rączki przetrwały pobyt w piekarniku. Dzięki ładnemu designe można w niej podać potrawę na stół a następnie włożyć puste naczynie do zmywarki. Jeżeli chodzi o powierzchnię musicie mi wybaczyć,  bo nie mogę wypowiedzieć się w tej kwestii do końca - po prostu potrzeba czasu aby to ocenić ;) Jak na razie jest bez zarzutu, faktycznie mogę w niej smażyć bez użycia dodatkowego tłuszczu i łatwo się ją myje nawet bez zmywarki.



Podobne posty

Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! Dzięki za recenzję, właśnie ta możliwość zapiekania mnie również inspiruje i zastanawiam się nad Ballarini. Czy możesz napisać, jak teraz zachowuje się na granitowa powłoka? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praktycznie cały czas jej używam. Nic się złego nie dzieje, tylko ważne aby nie używać przy niej np widelca. Ja stosuje łopatkę silikonową

      Usuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)