Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Stek z rostbefu w sosie z zielonego pieprzu i whisky.

8

Już jutro halloween, macie jakieś plany czy nie świętujecie? Strój mam wybrany, menu opracowane. Pozostaje czekać na miłych gości. Tymczasem postanowiłam zrobić dobry kawał mięsa. 
Najlepiej krwistego;) Polecam osobom, które mają braki żelaza we krwi.

Składniki:
stek z rostbefu -150g
łyżka masła
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól, pieprz

Na sos:

2 łyżki zielonego pieprzu
50 ml whisky
200 ml śmietanki 30%
sól

 Przygotowanie: 

Zaczynamy pracę od wstawienia naczynia żaroodpornego do piekarnika i włączenia go na  temp 160 stopni.
Mięso  powinno być w temp otoczenia, więc nie można użyć mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki. Stek myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy do niego rozgnieciony  czosnek . Uważajcie aby go nie przypalić bo masło będzie do wyrzucenia! Jak aromat będzie się unosił po kuchni, a czosnek się zarumieni ściągamy go z patelni i dodajemy łyżkę oliwy. Na środek patelni kładziemy stek, smażymy go przez 3 minuty z każdej strony. 
Stek wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 5 minut. W między czasie robimy sos, na patelni na której smażyliśmy stek, roztapiamy masło. Dodajemy 2 łyżki zielonego pieprzu, chwile smażymy dodajemy whisky, podpalamy całość. Czekamy aż ogień wypali alkohol.
 Następnie dodajemy śmietankę i solimy. Sos gotujemy, aż się zredukuje.
Następnie gdy mięso będzie już gotowe, odkładamy je i dajemy mu odpocząć. Panuje reguła, że stek powinien odpoczywać połowę czasu przygotowania. Następnie solimy.
Rada:
Aby sos był jeszcze bardziej aromatyczny można dodać również białego wina. 

Podobne posty

Napisano już 8 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Kurcze,świetnie wygląda, jeszcze steka nie jadłam w moim lajfie.;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj grzechu warte jest to mięso ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Stek wygląda pysznie! chyba wypróbuję! a gdzie kupujesz mięso?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos jest przepyszny a przy tym prosty w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Zwróćcie uwagę na sos,dla mnie to on gra pierwsze skrzypce..jest przepyszny a przy tym prosty w przygotowaniu..

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)