Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Pierś indycza w szybkowarze.

, 1

szybkowar

Szybkowar jest ostatnio moim ulubionym garnkiem w kuchni. Mija chwila a ja mogę cieszyć się wyjątkowym smakiem rosołu lub bardzo miękkim mięsem.  Dziś przygotowałam filet z indyka, który może być dodatkiem do obiadu lub uzupełnieniem dobrej kanapki. Jeżeli będziecie chcieli przygotować sos do tego mięsa to wystarczy jak odlejecie wywar w którym się gotowało mięso. Zagotujecie, sos się zredukuje. Pod koniec można dodać słodkiej śmietanki i sos gotowy.
Składniki:
  • 1kg pierś indycza 
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  •   0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • odrobina chilli
  • 1 łyżeczka czosnku w granulkach 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • sól, pieprz
Przygotowanie:


Olej łączymy z przyprawami, i dokładnie mieszamy.  Mięso myjemy i oczyszczamy z błon. Nacieramy dokładnie marynatą z każdej strony. Odstawiam do lodówki, najlepiej na noc. 



Mięso obsmażamy na patelni . Przekładamy do szybkowaru, dodajemy wodę na poziom minimalny. Dusimy 50 minut od momentu wzrostu ciśnienia.

szybkowar

Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)