Delikatny sernik z żurawiną
Serniczek o bardzo delikatnej konsystencji.
Wkrótce na blogu będzie mniej słodko a bardziej wytrawnie:)
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 125g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 280 g cukru
- 7 dużych jaj
- 200 g masła
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 budyń śmietankowy
- 200 ml śmietanki 30%
- esencja waniliowa
- 150 g żurawiny
Przygotowanie:
Spód.Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec ok. 10-15 minut w 170 stopniach.
Masa serowa. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera do puszystości, dodajemy pojedynczo żółtka i po łyżce twarogu. Wsypujemy budyń, kaszę manną, odrobinę esencji waniliowej oraz żurawinę. W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą serową. Identycznie postępujemy z białkami. Masę wykładamy na wcześniej upieczony spód. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 80-90 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Spód.Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec ok. 10-15 minut w 170 stopniach.
Masa serowa. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera do puszystości, dodajemy pojedynczo żółtka i po łyżce twarogu. Wsypujemy budyń, kaszę manną, odrobinę esencji waniliowej oraz żurawinę. W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą serową. Identycznie postępujemy z białkami. Masę wykładamy na wcześniej upieczony spód. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 80-90 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńz zurawina na pewno jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńJa poprosze!
OdpowiedzUsuńNawet na sniadanie!
:)
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)