Truskawkowa przyjemność
Przepis mojej mamy. Jedno z moich ulubionych ciast. Połączenie budyniu i truskawek.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki ( tortowej)
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 250 g margaryny
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 litr mleka
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 9 łyżek cukru
Składniki na masę śmietanową:
- 0,5 l śmietany tortowej (36 %)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Biszkopt. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą. Pieczemy 35 minut w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni.
Masa budyniowa. Do 0,75l mleka dodajemy cukier i zagotowujemy. W osobnym naczyniu miksujemy 3 całe jajka z mąką , 2 budyniami i resztą mleka - wlewamy do mleka z cukrem - robimy budyń. Do ostudzonej masy dajemy po łyżce do utartej margaryny. Całość dokładnie miksujemy.
Masa śmietanowa. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Jak będzie tężała dodajemy do ubitej śmietany z cukrem.
Dekoracja. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, śmietankową, umyte tryskawki oraz tężejącą galaretkę.
Biszkopt. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą. Pieczemy 35 minut w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni.
Masa budyniowa. Do 0,75l mleka dodajemy cukier i zagotowujemy. W osobnym naczyniu miksujemy 3 całe jajka z mąką , 2 budyniami i resztą mleka - wlewamy do mleka z cukrem - robimy budyń. Do ostudzonej masy dajemy po łyżce do utartej margaryny. Całość dokładnie miksujemy.
Masa śmietanowa. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Jak będzie tężała dodajemy do ubitej śmietany z cukrem.
Dekoracja. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, śmietankową, umyte tryskawki oraz tężejącą galaretkę.
Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Cudownie wygląda to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest pyszne! :)
Te truskawki wyglądają bardzo zachęcająco! :)
Jest po prostu idealne! ;)
OdpowiedzUsuńZa niedługo truskawki, przepis na pewno się przyda:)
OdpowiedzUsuńCzy dobrze zrozumiałam, jak ugotuję budyń, to gdy ostygnie, dodawać po łyżce margarynę. Czy można prosto z kostki, czy wcześniej trzeba ją utrzeć?
OdpowiedzUsuńDokładnie jak budyń ostygnie. Można utrzeć margaryne i dodawac po łyżce budyniu :-) dziękuję nie zauważyłam błędu.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)