Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Babka bananowa w keksówce.

, 5


Prosty, szybki i wilgotny wypiek. Dzięki któremu w domu unosi się zapach bananów wymieszany z nutą cynamonu. Lubię ten moment gdy z piekarnika wydobywa się przyjemny słodki zapach wypieku- już na ten moment wiem, że będzie smacznie. Z zaciekawieniem przyglądam się co jakiś czas szybce piekarnika i kontroluję jak ciasto już urosło.

Przepis i wykonanie tego ciasta jest na prawdę prosty - poradzi sobie z nim nawet dziecko.

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 4  dojrzałe banany
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

Banany miksujemy przy pomocy blendera- odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę ok 5 minut. Dodajemy banany, olej i resztę składników. Całość miksujemy. Pieczemy w większej keksówce około 50 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

Podobne posty

Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)