Tartaletki z kremem z białej czekolady i pomarańczą sycylijską
Piękna niedziela. Idealna aby spędzić ją na świeżym powietrzu a najlepiej na pikniku. Tak nie żartuję, w zeszłym roku z koleżankami urządziłyśmy sobie taki piknik w lutym. Miałyśmy koc i kosz pełen pyszności. Polecam zabrać na taką wycieczkę tartaletki.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 200 g śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
- 2 pomarańcze sycylijskie obrane ze skórki
- 2 łyżki jagód
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy na gładkie
ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki na ok.30 minut. Foremki do tartaletek o średnicy ok 9cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Tartaletki nakłuwamy widelcem, pieczemy w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie krótko miksujemy z ostudzoną czekoladą. Masę wykładamy na upieczone spody i dekorujemy owocami.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)