Szyszki z ryżu preparowanego
Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Kupowałam je na pierwszej koloni. Już sam zapach sprawiał, że moje ślinianki zaczynały pracować ze zdwojoną siłą. Ich wykonanie w domu jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. Warto wykorzystać do nich krówki, które nam nie przypasują np będą za suche czy nieciągnące się. Uwielbiam takie słodkie "ulepki".
Składniki:
- 60 g masła
- 250 g krówek
- 2 łyżki kakao
- 75 g ryżu preparowanego
Przygotowanie:
W większym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone krówki i kakao.
Mieszamy do połączenia składników i wyłączamy gaz. Dodajemy ryż preparowany i mieszamy. Jak masa lekko ostygnie formułujemy kształt szyszek
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
jako dziecko zawsze je jadłam, super!
OdpowiedzUsuńKurczę, sto lat nie jadałam! :) muszę w końcu sama je zrobić.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)