Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Suflet. Puszysty serniczek waniliowy

, 2



Musicie mi uwierzyć, że był to pięknie wyrośnięty suflet. Niestety zapomniałam, że mam tak mało czasu aby zrobić mu apetyczne zdjęcie. Wiem na pewno że nauka w las nie pójdzie i następnym razem, zdjęcie będzie lepsze. Bardzo puszysty sernik, delikatny niczym chmurka - mój sernikowy
 nr jeden.

Składniki:

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • sól
Przygotowanie:
 
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.  Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. 
Żółtka miksujemy z 4 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy twaróg i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Białka ubijamy z szczyptą soli, gdy będą 
już sztywne dodajemy 2 łyżki cukru i dalej ubijamy. Pod koniec ubitą piane z białek łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając. Kokilki delikatnie smarujemy masłem (robiąc pionowe paski 
aby suflet nam wyrósł)  i wysypujemy cukrem. Masę wylewamy do foremek, które wstawiamy 
do dużego żaroodpornego naczynia z gorącą wodą.
Suflety pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 20 min. Podajemy gorące.



Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)