Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Pavlova z kiwi i czekoladą

4



Bezy to ostatnio mój ulubiony deser, który sporządzam dla znajomych i bliskich z rodziny. Świetnie smakują i pięknie się prezentują. 

Odganiam dziś chmury takim o to deserem.

Składniki:

2  białka
odrobina soli
pół łyżeczki octu z białego wina
pół szklanki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
300 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
100 g mascarpone
3 sztuki kiwi
wiórki czekoladowe z Słodki Świat

Przygotowanie:

Piekarnik ustawiamy na 175 stopni. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, powoli dodajemy cukier.
Posypujemy mąką ziemniaczanej dodajemy ocet i delikatnie mieszamy. Bezy nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temp do 150 stopni. Pieczemy 25 minut, wyłączamy piekarnik, bezy pozostawiamy w piekarniku na kolejne 25 minut - następnie je wyciągamy i studzimy.  
Bitą śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone. Dekorujemy gotowe bezy,  układamy na nich kawałki kiwi i posypujemy czekoladą.

Podobne posty

Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)