Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Faszerowana Papryka.

2


Mam ostatnio jakieś smutne dni, najlepiej owinąć się kocem i przytulić do poduszki. Odświeżając domową videotekę, włączyć dobry film. Każdy przechodzi takie dni. Pozostaje myśleć, że czasem słońce czasem deszcz a po każdej burzy przychodzi słońce.

Tak jak obiecałam. Kuchnia staje się lekka, bogata w warzywa. Dziś proponuję faszerowaną paprykę.

Składniki:
  • 5  szerokich papryk
  • 2 torebki ugotowanego ryżu basmati z dzikim
  • 500g mięsa mielonego od szynki
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka, mielony kminek
  • 1 szklanka wody
  • 10 pieczarek
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Paprykę  myjemy wykrawamy “kapelusz” i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Cebulę i pieczarki obieramy i  kroimy w drobna kostkę, następnie  smażymy aż cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie. Na patelnię dorzucamy mięso, przecier, przyprawiamy i smażymy na średnim ogniu przez  ok 8 minut. Ugotowany ryż mieszamy z mięsem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę wody i układamy w nim  papryki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym.

Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Oj znam te 'smutne dni'.. Mam nadzieję, że jak najszybciej przyjdą te bardziej słoneczne! ;* A taką paprykę uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)