Duszone Żeberka.
Szukałam inspiracji na obiad - znalazłam! W czeluści zamrażarki znalazłam żeberka, no cóż spróbuje coś z tym zrobić. Nie jadamy żeberek w domu, chyba z czystego lenistwa bo trzeba się z tym mięsem trochę pobawić podczas konsumpcji. Skąd zatem żeberka w mojej kuchni ? Dostałam kiedyś z dobrego źródła:) Postanowiłam zrobić tak żeberka, że mięso same będzie odchodzić od kości, jak sos ostygł wyciągnęłam mięso wyciągnęłam wszystkie kości - taką mam nadzieję- dziś będzie pyszny obiad! W sumie dlaczego moje obiady muszą być albo bardzo dobre albo nie jadalne? Tak przyznaję się wczorajszego obiadu zjeść się nie dało:D Dlatego publikacji nie będzie!:)
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- 3 cebule
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- granulowany czosnek
- kminek mielony ( płaska łyżeczka )
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki zielonej czubrycy
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka papryki węgierskiej lub słodkiej
- masło klarowane do smażenia mięsa
- 2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
Żeberka myjemy, usuwamy tłuszcz i dzielimy na kawałki z 2 kostkami. Mięso nacieramy sola, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Najlepiej zrobić do dzień wcześniej. Następnie mięso obsmażamy partiami do ładnego zrumienienia.
W garnku zagotowujemy wodę, ok 1,5 litra. Wrzucamy do niej ziele angielskie i liście laurowe oraz kminek, dorzucamy mięso. Na patelni po smażeniu żeberek, szklimy cebule pokrojone w kostkę i przerzucamy do gotującego się mięsa.
Całość gotujemy ok 1, 5 - 2 godziny. Pod koniec duszenia dodajemy do sosu: chilli, paprykę węgierską, czubrycę i sól. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Chwilę gotujemy.Podajemy z ziemniakami.
Żeberka myjemy, usuwamy tłuszcz i dzielimy na kawałki z 2 kostkami. Mięso nacieramy sola, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Najlepiej zrobić do dzień wcześniej. Następnie mięso obsmażamy partiami do ładnego zrumienienia.
W garnku zagotowujemy wodę, ok 1,5 litra. Wrzucamy do niej ziele angielskie i liście laurowe oraz kminek, dorzucamy mięso. Na patelni po smażeniu żeberek, szklimy cebule pokrojone w kostkę i przerzucamy do gotującego się mięsa.
Całość gotujemy ok 1, 5 - 2 godziny. Pod koniec duszenia dodajemy do sosu: chilli, paprykę węgierską, czubrycę i sól. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Chwilę gotujemy.Podajemy z ziemniakami.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Idealnie wyglądają, aż zgłodniałam. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)