Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim.

1



Jakiś czas temu robiłam kurczaka w cieście francuskim, a więc dlaczego nie spróbować z polędwiczką wieprzową. Zawinięcie mięsa w ciasto francuskie sprawia że jest bardzo soczyste. Podjęłam rękawicę i spróbowałam wyzwania.

Niedługo zapowiada się u mnie urlop a więc przez tydzień mnie tu nie będzie, planuje zwiedzić parę miejsc ( o ile mi noga na to pozwoli;)) w doborowym towarzystwie. Pełen relaks byle przy promieniach słońca. Dziś proponuję odrobinę słońca na talerzu w towarzystwie tego mięska.

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa ok 500g
1 opakowanie ciasta francuskiego
8 plastrów żółtego sera
2 duże cebule
0,5 żółtej papryki
2 łyżki octu balsamicznego
0,5 łyżki cukru
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany


Przygotowanie:


Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2 h do lodówki. W między czasie cebulę kroimy w piórka, szklimy na patelni dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na nim układamy plastry sera żółtego, czerwoną paprykę pokroją w paski i cebulę. Na środek kładziemy polędwiczkę i zawijamy ciasto: bok prawy i lewy składamy na środek ciasta - najlepiej jest włożyć ręce pod oba boki i po prostu złożyć je ku sobie aby skleiły się ze sobą, tylko nie na ,,styk", najlepiej zrobić delikatną zakładkę. Brzegi ciasta dokładnie sklejamy. Całość układamy na blasze sklejeniem do dołu. Ciasto smarujemy żółtkiem - możemy na nim zrobić dekoracje wycinając z ciasta kwiatki. .Pieczemy 10 minut w 220 stopniach a później 20-30 minut w 180 stopniach.


Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)