Trufle. Słone paluszki, czekolada i masło orzechowe.
Słodkie wspomnienie dzieciństwa, jako mały brzdąc okryłam - czekolada plus paluszki to duet idealny! Dziwię się, że duże korporacje na to jeszcze nie wpadły, przecież to jest pyszne. Słone paluszki podkręcają smak czekolady. Czy ktoś z Was również się tak zajada? Dla wszystkich miłośników takiego połączenia mam coś dobrego a mianowicie trufle ze słonymi paluszkami czekoladą i masłem orzechowym.
Składniki:
1,5 szklanki drobno połamanych słonych paluszków
0,5 szklanki gładkiego masła orzechowego
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
0,5 szklanki gładkiego masła orzechowego
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Paluszki rozdrabniamy za pomocą malaksera na drobne kawałki. W misce łączymy ze sobą masło orzechowe, masło, cukier,sól i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy
połamane paluszki, dokładnie mieszamy. Formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego układamy je na pergaminie, następnie wstawiamy do
lodówki na ok 30 minut. Do dekoracji podgrzewamy łyżkę masła
orzechowego by zrobiło się lekko płynne i ozdabiamy nim trufle.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Ja tak uwielbiam! <3 Zawsze do pociągu biorę np. delicje morelowe i paluszki i jem na zmianę. :D
OdpowiedzUsuńJa swego czasu chrupała tylko paluszki w czekoladzie :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie :) Choć lubię połączenia słodko-słone, paluszków z czekoladą nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tabliczka czekolady i paczka paluszków to wspaniałe połączenie. Kostka czekolady do buzi i w miarę rozpływania się zagryzana kilkoma paluszkami. Przy czym zamiast czekolady mlecznej preferuję gorzką.
OdpowiedzUsuńEkspert Restauracyjny.
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)