Chleb na zakwasie. Orkiszowo -żytni.
Niby chleb nie taki łatwy jak go malują, a jednak. Wymaga poświęcenia mu sporo uwagi, ale rekompensuje wszystko smakiem.
Zaczyn:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody
Przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy na 12 godzin.
Składniki na chleb:
przygotowany zaczyn
150 g mąki żytniej
350 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
350 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Składniki na zaczyn łączymy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do
miski delikatnie posmarowanej oliwą. Ciasto przykrywamy i
odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta
formujemy okrągły bochenek i przekładamy do koszyka oprószonego mąką.
Odstawiamy ponownie do wyrastania na ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 230 st C.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na papier przekładamy wyrośnięty bochenek. Pieczemy 10 minut w temp 230 a następnie zmniejszamy temp do 210 i pieczemy ok 30 minut do zarumienienia skórki.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Domowe pieczywo najlepsze i choć ostrasza pracochłonnością warto się poświęcić by potem móc rozkoszować się tym smakiem. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)