Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Chleb na zakwasie. Orkiszowo -żytni.

1



Niby chleb nie taki łatwy jak go malują, a jednak. Wymaga poświęcenia mu sporo uwagi, ale rekompensuje wszystko smakiem.

Zaczyn:

100 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody

Przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy na 12 godzin.
 
Składniki na chleb:

przygotowany zaczyn
150 g mąki żytniej
350 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Składniki na zaczyn łączymy,  przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do miski delikatnie posmarowanej oliwą. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta  formujemy okrągły bochenek i przekładamy do koszyka oprószonego mąką. Odstawiamy ponownie do wyrastania na ok. 30 minut. Rozgrzewamy  piekarnik do 230 st C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na papier przekładamy wyrośnięty bochenek. Pieczemy 10 minut w temp 230 a następnie zmniejszamy temp do 210 i pieczemy ok 30 minut do zarumienienia skórki.

Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

  1. Domowe pieczywo najlepsze i choć ostrasza pracochłonnością warto się poświęcić by potem móc rozkoszować się tym smakiem. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)