Kasza manna orkiszowa
Ostatnio poszukuję coraz to nowszych smaków, próbuję i testuje różne produkty. Moją uwagę przyciągają zdrowe produkty takie jak: mąka dyniowa, mąka z ciecierzycy itp. Będąc ostatnio w sklepie dorwałam się do kaszy mannej orkiszowej. Pomyślałam - będzie smacznie i to na śniadanie.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki kaszy mannej orkiszowej
- 2 łyżki jagód
- 2 łyżki borówek
- szczypta cukru( opcjonalnie - ja staram się go unikać)
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- pół łyżeczki siemienia lnianego
Przygotowanie:
W małym garnuszku zagotowujemy jagody i borówki w odrobinie wody - w razie uznania słodzimy.
200 ml mleka zagotowujemy z szczyptą cukru ( lub więcej jeżeli lubicie), w pozostałej ilości mleka mieszamy kaszę manną. Do gotującego się mleka stopniowo wlewamy kaszę, stale mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy 1-2 minuty,do momentu odpowiedniego dla nas jej zgęstnienia. Podajemy z sosem jagodowym, oprószamy kaszę migdałami i siemieniem lnianym.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)