Trufle bananowe
Żyjemy coraz szybciej, chcemy czerpać z życia pełnymi garściami. Zwiedzamy różne miejsca, poznajemy nowych ludzi - poznajmy i nowe kuchnie. Trufle to nie tylko bardzo drogie grzyby, które są odnajdywane zazwyczaj przez świnie lub psy;) Musiałam to napisać bo ostatnio w pracy była mowa o mnie i moich truflach. Jedna osób się zdziwiła bo w końcu trufle to grzyb. Wyprowadzam z błędu. Trufle to też małe słodkie przyjemności, dla których warto zgrzeszyć i złamać dietę. Słodkie maleństwa mogą być różne czekoladowe, kokosowe a nawet z ciecierzycy. Dziś przedstawiam wersje bananową.
Składniki:
- 170 g herbatników
- 30 g rozpuszczonego masła
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 banany
- 20 ml likieru bananowego
- 3 łyżki mleka w proszku
Dodatkowo:
- kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki łączymy z masłem, następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Banany kroimy w kostkę, mieszamy z herbatnikami, likierem i mlekiem w proszku. Formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w kakao. Podajemy schłodzone.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Wygląda przezabójczo, uwielbiam połączenie banana i czekolady ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zapraszam do mnie.
Tak, wyglądają baaardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMniami, uwielbiam trufle! <3
OdpowiedzUsuńO bananowych jeszcze nie słyszałam.. Na pewno są wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)