Naleśniki ryżowo-orkiszowe
Ostatnio coraz bardziej przekonuje się do produktów bez pszenicy. Czuję się po nich lepiej. Dziś spróbowałam swoich sił w naleśnikach bezpszenicznych. Naleśniki same w sobie nie były moją mocną stroną, dzisiejsze - pięknie się prezentują i mają wspaniały smak. Ale jak wiecie smak jest subiektywny;) Mi pasują takie wynalazki - tym bardziej, że są zdrowe. Z podanego przepisu możecie zrobić naleśniki zarówno wytrawne jak i na słodko.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szkl wody ( może być gazowana)
- 4 jajka
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na
kilka minut 15 minut.
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
zdecydowanie lepsze od pszennych!
OdpowiedzUsuńNaleśniki idealne. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)