Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Pieczona karkówka, dodatek do obiadu i kanapek

, 0

Robicie w domu sami wędliny ? Sprawia to ogromną przyjemność, zwłaszcza że wiemy wtedy co jemy. Istnieje wiele możliwości, sposobów aby zrobić sobie taki przysmak samemu. Wezmę to w najbliższym czasie pod lupę. Dziś przedstawiam Wam pana Karkówkę.  Jadłam go jako dodatek mięsny do obiadu, a na drugi dzień kroiłam sobie na śniadanie :)

Składniki:

  • 750 g karkówki
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki oleju
Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i przygotowujemy marynatę, którą nacieramy umyte mięso.Mięso w przyprawach wkładamy do naczynia żaroodpornego zabezpieczamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki
Na drugi dzień mięso wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1,5 h . Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę, aby  karkówka się ładnie zrumieniła.



Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)