Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Walentynki. Tort muffinkowy.

, 0

Chyba żyje już walentynkami. Chodzę po domu nucę piosenkę Mariki " Moje serce" .   Zabrałam się do roboty. Zrobiłam serce, tort pełen muffinek.  Tort robi wrażenie, pięknie się prezentuje, rozpływa się w ustach coś czuję, że genialnie sprawdzi się w lutym. Wykorzystam go nie jeden raz i nie tylko na Walentynki.



Składniki ma muffinki:


Suche:

1,5 szkl. mąki
0,75 szkl cukru
łyżeczka sody
szczypta soli

Mokre:
 
1 jajko
1\3 szkl. oleju
mały jogurt naturalny
0.5 szkl. mleka
 
Dodatkowo:
drylowane wiśnie

Przygotowanie:
Mieszamy składniki w dwóch osobnych miskach mokre i suche. Następnie mieszamy je w kolejności mokre do suchego.  Wylewamy na formę w kształcie serca lub tortownicę część ciasta i pieczemy 10 minut w temp 175. Do reszty ciasta wrzucamy garść drylowanych wiśni i wylewamy na formy do muffinek.
Pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut. 
 Studzimy.
 
Składniki na krem:
 
250 ml śmietanki czekoladowej\ lub zwykłej 30%
200 g twarogu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiśniówki
2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz wiśniówką na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wlewamy ją do twarogu i miksujemy. Śmietankę czekoladową ubijamy i delikatnie mieszamy z masą twarogową.
Wypieczony spód delikatnie smarujemy kremem, mufinki kroimy na pół i również delikatnie smarujemy. Muffinki wykładamy na spód tortowy a  przestrzenie między muffinkami wypełniamy kremem. Całość dekorujemy kakaem. Chłodzimy w lodówce.



Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)