Gulasz wołowo-paprykowy
Gulasze są jednym z najbardziej sycących i treściwych dań. Szczególnie lubię gulasze z wołowiną bo jest to naprawdę dobre mięso. Chyba powtórzę ten przepis i zrobię go ponownie w Walentynki.
Rozpoczął się ważny weekend dla Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, bierzemy udział w otwarciu Centrum Wystawienniczo Kongresowego w Opolu - będzie gotowanie na żywo, regionalnych potraw. Serdecznie zapraszam.
Składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- pół ostrej papryki chilli
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 400 ml wody
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 puszki kukurydzy
- sól, pieprz
- ewentualnie 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Wołowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, pieprzymy i oprószamy delikatnie mąką. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, do którego dodajemy papryki w proszku a następnie cebulę pokrojoną w kostkę.
Całość chwilę szklimy. Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do
cebuli. W tym momencie możemy dodać czerwone wino do papryki, wzmocni
ono smak gulaszu, choć nie jest to koniecznie. Dusimy papryki ok 10
minut. Następnie przekładamy papryki do garnka z grubszym dnie, a na
patelni smażymy wołowinę. Smażymy ją tak długo aby straciła surowy
kolor, aż się lekko zarumieni. Wołowinę przekładamy do garnka z
papryką, zalewamy wodą i przecierem. Dodajemy liście laurowe i ziele
angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 h 20 minut, pod koniec możemy
dodać pół puszki kukurydzy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy
jeszcze ok 20 minut.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)