Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Gulasz wołowo-paprykowy

0

Gulasze są jednym z najbardziej sycących i treściwych dań. Szczególnie lubię gulasze z wołowiną bo jest to naprawdę dobre mięso. Chyba powtórzę ten przepis i zrobię go ponownie w Walentynki. 
Rozpoczął się ważny weekend dla Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, bierzemy udział w otwarciu   Centrum Wystawienniczo Kongresowego w Opolu - będzie gotowanie na żywo, regionalnych potraw. Serdecznie zapraszam.

Składniki:
  • 500 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 papryki  czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • pół ostrej papryki chilli
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 400 ml wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • sól, pieprz
  • ewentualnie 100 ml czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Wołowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, pieprzymy  i oprószamy delikatnie mąką. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, do którego dodajemy papryki w proszku a następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Całość chwilę szklimy. Papryki  kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. W tym momencie możemy dodać czerwone wino do papryki, wzmocni ono smak gulaszu, choć nie jest to koniecznie. Dusimy papryki ok 10 minut.  Następnie przekładamy papryki do garnka z grubszym dnie, a na patelni smażymy wołowinę. Smażymy ją tak długo aby straciła surowy kolor, aż się lekko zarumieni. Wołowinę przekładamy do garnka z papryką,  zalewamy wodą i przecierem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 h 20 minut, pod koniec możemy dodać pół puszki kukurydzy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok 20 minut.



Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)